‘Pergi’ Setelah Terlalu Penat Berkhidmat, Ummi Nazeera Wakili Rakyat Malaysia Mohon Maaf

Berita tumbangnya petugas barisan hadapan dalam berjvang melwan C0VlD bukanlah perkara baharu yang kita dengar.

Hal ini menlmbulkan rasa duka kerana mereka sudah banyak berk0rban demi menyelamatkan rakyat Malaysia daripada dijngkiti Covid-19.

Benarlah setiap yang hidup pasti akan mati, namun usaha demi usaha perlu dilakukan untuk menjaga diri dan masyrakat daripada penularan virus yang boleh membunuh ini.

Terbaharu, akhbar Harian Metro yang bertarikh 20 Januari 2021 telah berkongsi satu kisah duka mengenai kematlan seorang petugas kesihatan, Allahyrham Dr Ali Noor Hassan.

Difahamkan, Allahyrham telah tertidur ketika bertugas dan pengsan, sebelum jatuh sakit kerana beban kerja terlalu penat dan letih.

Selain itu, Allayrham dikatakan mempunyai kurang masa untuk beristirehat selepas bertugas di barisan hadapan KKM menngani C0VlD-19.

Perkhabaran ini menyentuh hati banyak pihak yang terkesan akan peng0rbanannya. Antara yang terpanggil untuk mengulas perkara ini ialah pelakon Ummi Nazeera yang memuat naik satu hantaran di Instagram miliknya pada 20 Januari 2021.

Melalui caption:-

“Gambar terakhir yg diambil rakan sebelum jatuh sakit kerana TERLALU PENAT”

Maafkan kami rkyat Malaysia sebab selfish … Masih ada yg mervngut tak boleh keluar rumah .. Masih ada yg tak jaga S0P .. Masih ada yg mrah frontliners.. Ada yang marah tak boleh bekerja sebab tak boleh mencari rezeki .. Ada pula yg marah dan fikir pkp tak dilaksanakan dengan cukup ketat kerana mereka masih perlu bekerja.

Yea tak senang nak menyelamatkan kedua- duanya.. Nyawa & ekonomi.. Yea kami tahu tapi ada juga di antara kami yg tetap selfish .. mervngut dan hanya tahu menudlng jari.. Tidak tahu bersyukur di atas nikmat yg diberi. Masih boleh bernafas.. Masih boleh melihat. Masih boleh mendengar. Maafkan kami. Damailah kamu di sana wira wira Malaysia.

Semoga Allah memaafkan kami. Astaghfirullah

Ummi mewakili rkyat Malaysia memohon maaf kerana mementlngkan diri sendiri dengan mervngut apabila arahan untuk berada di rumah dikeluarkan, serta ada yang tidak patuh akan garis panduan yang ditetapkan.

Selain itu, Ummi mengakui ada pihak yang mrah kerana urusan mencari rezeki menjadi tergendala disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Beliau mengakui tidak mudah untuk menjaga nyawa dan ekonomi dalam masa yang sama.
Namun rkyat Malaysia seharusnya bersyukur kerana masih bernafas dan tidak sepatutnya menyalahkan mana-mana pihak dalam situasi pandemlk C0VlD-19 yang sedang dialami kini.

Semoga wira-wira negara yang gugur kerana pandemlk ini mendapat balasan baik yang selayaknya atas peng0rbanan mereka.

Sumber:Instagram Ummi Nazeera, Harian Metro, Facebook SPJ Malaysia

Harap Maaf