Pakar Virologi Dari China Dedahkan COVID-19 Berasal Dari Makmal Di Wuhan

Sejak wabak COVID-19 mulai menyerang dunia, wabak ini dilihat seakan tidak pernah berhenti merebak. Bermula dengan penyebaran wabak di China, wabak COVID-19 kini telah merekodkan lebih 28 juta kes dan hampir satu juta kematian.

Terbaharu, pakar virologi dari China, Dr Li-Meng Yun mengumumkan bakal mendedahkan data saintifik bagi membuktikan wabak COVID-19 berasal dari Wuhan.

Apa yang lebih mengejutkan ramai, berdasarkan dakwaan yang dibuat, beliau memaklumkan wabak COVID-19 tidak tersebar melalui pasar basah seperti yang didakwa kerajaan republik itu sebaliknya melalui ciptaan makmal di Wuhan yang dikawal penuh oleh kerajaan China.

“Perkara utamanya ialah pasar daging di Wuhan itu adalah usaha untuk mengaburi mata orang ramai manakala dan virus ini bukan terhasil secara semulajadi,” ulas Dr Li-Meng Yun dalam program Loose Women.

Lebih mengejutkan, beliau sebelum ini pernah mendakwa perkara yang sama terhadap penyelianya namun usaha untuk membongkar perkara sulit ini tidak diendahkan meskipun perkara ini mampu menyelamatkan nyawa orang ramai.

Untuk pengetahuan, Dr Li-Meng Yun merupakan pakar dalam vidang virologi dan berkhidmat di Pusat Pengajian Kesihatan Awam Hong Kong. Institusi pengajian ini telah dipilih oleh pusat rangkaian WHO bagi tujuan penyakit berjangkit.

Kefasihan beliau bertutur dalam Mandarin antara yang membuatkan beliau dipilih untuk mengkaji mengenai wabak COVID-19 di China.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Wio News

Harap Maaf