Petua Legakan Batuk Dalam Masa Sehari

PERNAH tak anda alami batuk dalam tempoh yang lama sehingga berbulan-bulan? Memang menyeksakan. Ada yang makin menjadi-jadi pada waktu malam hingga nak tidur pun terganggu. Walaupun dah cuba pelbagai ubat tak tak juga sembuh dan tak juga lega. Kalau itu yang sedang anda alami mungkin boleh cuba perkongsian daripada Azliza Talib ini. Dia berkongsi satu … Read more

Boleh Dilakukan Walau Berbadan Kurus, Mekanik Ini Tunjuk Cara Tolak Kereta Seorang Diri

Pernah atau tidak kereta anda tiba-tiba rosak ketika memandu? Mesti ada daripada anda yang panik terutama sekali memandu secara bersendirian dan tidak tahu mahu lakukan apa. Mahu alihkan kenderaan tetapi rasa susah? Apa kata anda cuba taktik yang dikongsikan oleh mekanik ini di TikTok miliknya. Pastinya perkongsian ini dapat membantu anda apabila perkara tersebut berlaku. […]

Hias pokok hidup dalam rumah memang cantik, tapi awas… beri perhatian 4 tanda ini

SEJAK kebelakangan ini, ramai di antara kita yang cukup ‘gilakan’ pokok hiasan hijau untuk menyerikan ruang dalam rumah seperti daun pokok pisang, skybird, monstera, fiddle leaf fig dan lidah jin. Tapi berapa ramai sebenarnya yang betul-betul menjaga pokok yang dibeli? Atau sekadar mengikut trend semasa agar tidak ketinggalan. Seperti makhluk bernyawa yang lainnya, tanaman juga … Read more

Sedangkan Lidah Lagi Tergigit… Pasangan Muda, Cuba Elak 5 Perkara Ini!

SETIAP perhubungan ada pasang surutnya dan tidak semuanya indah. Realitinya sesebuah perhubungan tidak lengkap tanpa ada pergeseran pendapat atau pertengkaran kecil. Bak kata sesetengah orang, pergaduhan ‘manja’ itu pengikat hubungan. Benar atau tidak, itulah hakikatnya bahawa tidak ada hubungan sempurna dalam percintaan mahupun perkahwinan. Kebiasaannya, ‘taring’ sebenar setiap pasangan itu akan terserlah selepas berkahwin. Zaman … Read more

Usahawan Dedah Bagaimana SOP Mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA ‘SOP’ (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020. Walaupun banyak SOP yang perlu dipatuhi, ia perlu untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 yang boleh merebak dengan pantas, sekali gus membentuk kluster jika tak dikawal. Tetapi tahukah anda, sama seperti SOP untuk … Read more

Ais, daun pudina boleh sembuhkan jerawat di kepala? Ini caranya…

MASALAH jerawat cukup sinonim dalam kalangan remaja sehingga ada yang tumbuh bukan sahaja di bahagian wajah tetapi leher dan kulit kepala. Jerawat yang muncul pada kulit kepala biasanya boleh menyebabkan seseorang berasa rengsa kerana ia menyakitkan selain ia tersembunyi di celah-celah helaian rambut. Pelbagai faktor boleh menjadi penyebab masalah jerawat di kepala seperti alergi, kebersihan, … Read more

Cara Menjimatkan Penggunaan Elektrik Walaupon Pakai 6 Penyaman Udara

Sejak kebelakangan ini, hangat diperkatakan oleh nitizen tentang isu bil elektrik naik mendadak sedangkan penggunaan sama seperti biasa. Isu ini menjadi perbualan hangat di media sosial,dada akhbar,televisyen mahupun kedai kopi. Ramai yang mendakwa,kenaikan bil elektrik adalah berpunca daripada pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang memasang meter pintar. Namun begitu,kali ini seorang pengguna media sosial yang … Read more

Kaedah Terpantas Untuk ‘Defrost’ Daging Beku. 5 Minit Dah Lembut

Balik kerja hajat nak masak tapi terlupa pulak nak defrost lauk dari peti sejuk. Memang spoil mood untuk memasak kalau jadi begini.Nak tunggu lauk defrost makan masa, terutama kalau yang tiada ketuhar mikro. Tapi kalau dah tahu tip ini takkan jadi masalah lagi kalau terlupa keluarkan lauk dari peti sejuk beku. Hanya perlu 5 minit … Read more

Bekas penagih kongsi ilmu jalanan, berguna untuk wanita tundukkan penyerang

SEHARI dua ini, isu rogol dan gangguan seksual kembali hangat diperkatakan di media sosial. Malah, timbul juga ketegangan akibat tindakan segelintir individu yang menyalahkan golongan wanita atas kejadian itu kerana tidak menutup aurat dengan sempurna. Enggan mengambil pusing akan perdebatan yang berlaku, seorang runner berkongsi sedikit ilmu mempertahankan diri menerusi Twitter sehingga ia menjadi tular. … Read more

Adik Ni Ajar ‘Lifehack’ Baru Cara Nak Buang Make up Dekat Muka

Zaman sekarang ni ramai orang share lifehack tak kesah pasal masakan, kerja-kerja rumah atau pun makeup. Kadang-kadang lifehack yang dikongsikan tu ada yang memudahkan dan ada juga yang tak. Ianya bergantung dengan cara individu tu buat. Orang perempuan mesti akan tertarik dengan lifehack berkaitan dengan makeup kan ? Viral di Twitter melalui akaun @iemanhusna dimana dia berkongsi satu video berdurasi hampir 2 minit yang memaparkan seorang … Read more

Harap Maaf