“Harap Semua Pahala Saya Sebagai Doktor Mengalir Untuk Abah,” – Anak Allahyarham Mr Os

Tiada seorang pun ibu bapa yang mahukan anak-anaknya tidak berjaya di dalam hidup. Ramai ibu bapa mahukan anak mereka berjaya di dalam hidup. Oleh itu, ibu bapa sanggup melakukan apa sahaja yang terbaik semata-mata mahu melihat anaknya berjaya didunia mahupun di akhirat nanti. Bak kata pepatah, usaha tangga kejayaan. Setiap usaha pasti akan ada hasilnya. … Read more

Betul ke berjalan selepas makan baik untuk kesihatan? Ini Faktanya..

KITA mungkin pernah mendengar nasihat agar tidak terus duduk atau tidur selepas makan agar tidak mengganggu sistem pencernaan. Atas sebab itu juga, ada di antara kita yang memilih untuk berjalan selepas makan kerana menganggap ia mampu memberi kesan positif kepada sistem pencernaan dan kesihatan. Meskipun tiada kajian khusus mengenainya, namun secara umum aktiviti fizikal memang … Read more

COVID-19: Bazar Ramadan Kini Dalam Talian

Setiausaha Agung bagi Gabungan Persatuan-Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia (GPPPKMM), Mohamed Zamri Mohammed berkata, sebuah platform e-bazar Ramadan akan dibangunkan bagi memberi peluang kepada ahlinya berniaga dalam talian susulan pembatalan bazar Ramadan sedia ada disebabkan COVID-19. Walaupun inisiatif itu mempunyai rangkaian dengan syarikat logistik yang masih diperingkat awal, namun ia mendapat permintaan tinggi … Read more

Istana terbiar di Singapura dianggar bernilai RM14.2 bilion Milik TMJ

Sebuah istana terbiar yang dikenali sebagai Istana Woodneuk terletak di tengah-tengah bandaraya yang mempunyai nilai hartanah termahal di dunia iaitu di Singapura dan pemiliknya ialah Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim. Istana terbiar dan berada dalam keadaan yang usang seluas 210,875 meter persegi terletak di sebuah tanah yang dahulunya dikenali sebagai Tyersall Park. Walaupun … Read more

6 Fasa Covid-19 Yang Rakyat Italy Dah Lalui. Malaysia Di Fasa 3 Sekarang

Baca sampai habis sebab anda akan faham apa yang rakyat Itali telah lalui dan apa yang rakyat Malaysia bakal lalui jika situasi tidak berubah. Itali adalah contoh terdekat yang kita boleh ambil sebagai panduan untuk persediaan menghadapi Covid-19. Apa yang mereka telah lalu, sedang kita lalu dan bakal kita lalui. Sejujurnya, hingga kini Italy masih … Read more

Adik Ni Ajar ‘Lifehack’ Baru Cara Nak Buang Make up Dekat Muka

Zaman sekarang ni ramai orang share lifehack tak kesah pasal masakan, kerja-kerja rumah atau pun makeup. Kadang-kadang lifehack yang dikongsikan tu ada yang memudahkan dan ada juga yang tak. Ianya bergantung dengan cara individu tu buat. Orang perempuan mesti akan tertarik dengan lifehack berkaitan dengan makeup kan ? Viral di Twitter melalui akaun @iemanhusna dimana dia berkongsi satu video berdurasi hampir 2 minit yang memaparkan seorang … Read more

‘Lelaki boleh hamilkan wanita di kolam renang tanpa bersentuhan’ – Prof Sitti Hikmawatty

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia (KPAI), Sitti Hikmawatty memberi peringatan kepada golongan wanita untuk berhati-hati ketika berada di kolam renang awam. Ini kerana kehamilan boleh berlaku pada wanita yang berenang dengan golongan lelaki di kolam renang awam, yang disebut sebagai kehamilan tidak langsung (tidak bersentuhan). “Ada jenis sperma tertentu yang sangat kuat. Walaupun tidak … Read more

Jika Suami Meninggal, Nafkah Anak Ditanggung Oleh Waris Sebelah Suami

Setelah kematian suami, pasti ramai beranggapan bahawa tugas menyara kehidupan anak-anak hanya terletak pada bahu si isteri kepada si mati. Maka ramailah melepaskan tanggungjawab yang sepatutnya. Jika kematian suami, fahamilah siapa yang bertanggungjawab untuk menyara anak-anak arwah. Ikuti soal jawab ini.   Soalan; salam ustaz, sy nak tanya soalan, siapakah yang wajib bertanggungjawab (dari segi … Read more

Padah Jalani Rawatan Tenaga Batin, Ereksi tak Berhenti

SEORANG lelaki menanggung menderita apabila kemaluannya mengalami ereksi kekal selepas menjalani rawatab tenaga batin. Bekas tukang kaca, James Scott, mengalami kecederaan serius pada tulang pinggul selepas ditimpa kaca seberat 1.5 tan, di tempat kerja empat tahun lalu. Lelaki berusia 57 tahun itu mengalami empat kecederaan di bahagian kelangkang, patah tulang pinggul, luka melecet di kedua-dua … Read more

Menang Besar Di Oscars Tapi Ciplak Karya Tamil – Filem Parasite

“Saya tengok filem Parasite dan saya rasa mereka mencuri idea asal itu dari Minsara Kanna.” Demikian kata penerbit filem Tamil PL Thennapan yang mendakwa plot filem Parasite yang menerima anugerah Oscar saling tak tumpah dengan karya asalnya, Minsara Kanna. Berkata dalam temu bual bersama India Today, filem tahun 1999 itu berkisar mengenai lelaki kaya menyusup … Read more

Harap Maaf